Utbildning: Polyvagal teori och reglering av psykiska och fysiologiska tillstånd med imaginativa metoder, HRV-feedback och relationell hypnos

Utbildningen är planerad att innehålla fem delar. För deltagare som önskar genomgå examination tillkommer en sjätte del, examinationsarbete:
  • Polyvagal teori
  • Hjärtrytmsvariabilitet
  • Reglering av nervsystem och kroppssystem via olika metoder på work-shop
  • Deltagarnas tillämpningsarbete i sin hemmaverksamhet
  • Erfarenhetsutbyte/workshop den tredje dagen
  • Examinationsarbete för deltagare som önskar genomgå examinationsförfarande

MÅLGRUPP
Utbildningen är öppen för deltagare med legitimationsgrundad profession. Det kommer att vara möjligt för deltagare utan medlemskap att i samband med utbildningen söka medlemskap i SFKH. De som så önskar kan genomgå en examination enligt särskild ordning. Det kommer att utgå en examinationsavgift på 5.200:- (moms tillkommer).
Vi planerar för ett deltagarantal på max. 20.

PRIS
Kursavgiften blir inklusive lunch och konferensfika, för- och eftermiddag på Ersta:
För medlemmar i SFKH, 15.500:- (moms tillkommer)
För övriga, 17.000:- (moms tillkommer)

KURSINFORMATION
Utbildningen har blivit ackrediterad hos ESH (European Society of Hypnosis). Utbildningen har tilldelats 48 points enligt deras system för certifiering. ESH:s certifiering har två nivåer. Level 1 kräver 100 points, och level advanced 200 points. (För närmare information se ESH:s hemsida.

 

Den 29 oktober har vi en digital introduktionsträff kl.18.00-19.00. Vi börjar sedan med fyra digitala utbildningstillfällen. Då går vi igenom den polyvagala teorin och teorin rörande hjärtrytmsvariabilitet. Vi lägger utbildningspassen kvällstid 18.00-20.00 och avslutar med diskussionspass 20.00-20.30. Vi kommer att spela in utbildningspassen så att det blir möjligt att se i efterhand om man skulle missa något tillfälle. Utbildningsdagar är tisdagar 5,12,19,26 november 2024.

 

Efter teoridelen genomför vi en tvådagars workshop, (fredag-lördag) 7-8 februari 2025, med genomgång och övningar avsedda att reglera tillstånd i nervsystem och kropp. Workshopen förläggs till Ersta konferenscentrum i Stockholm. Under workshopen arbetar vi i mindre grupper som cirkulerar över tre stationer med olika innehåll. Syftet är att träna färdigheter i regleringsmetoder. Under tillämpningsperioden kommer deltagarna att ha möjlighet till kontakt med någon av lärarna under utbildningen i syfte att stödja tillämpningen i hemmasituationen. Deltagarna arbetar med fall i den egna verksamheten, som kan redovisas på den uppföljande
erfarenhetsutbytesdagen.
Utbildningens grundläggande del avslutas med en dags erfarenhetsutbyte 11 april 2025, återigen på Ersta konferens.

 

För den som önskar examination fortsätter utbildningen med examinationsarbete i form av arbete med fyra case som skall redovisas i en
 skriftlig caserapport. I rapporten skall deltagarna redovisa hur de tillämpat kunskaper och färdigheter grundade på Polyvagal teori. Det skall då framgå:

  • Hur man tolkade klientens tillstånd utifrån teorin (teoretisk kunskapsbakgrund)
  • Hur man motiverade sitt val av metod (förhållningssätt)
  • Hur man genomförde sitt klientarbete (färdighet)
  • Hur man värderar utfallet (systematik och teorianknytning)

 


LÄRARSTAB
Göran Skarman, kursledare och examinator för deltagare som önskar examination. Leg. Psykolog specialistbehörig Arbetslivets psykologi. Mer än 50 års erfarenhet av utvecklingsarbete, handledningsuppdrag, utbildning i offentlig och privat verksamhet, i ledande befattningar, som specialist och konsult. Utbildad i Client Centered Pschotherapy, Hypnos och EMDR. Författat boken Handledning för professionell utveckling.

 

Lars Wåxberg, leg. sjuksköt. leg. psykoterapeut, handledarutbildad. Utbildning inom Psykodynamisk psykoterapi, KBT, EMDR, Hypnos, Interpersonell neurobiologi och Dramapedagogik. Erfarenheter från psykiatrisk vård också i ledande befattning, primärvård och egen psykoterapimottagning.

 

Susanna Carolusson, leg psykolog och psykoterapeut. Erfarenhet av barn- och familjebehandling, vuxenpsykiatri, gruppterapi med psykospatienter, hjärnskadeutredningar. Tillämpar hypnos, egostate-terapi, kroppsfokuserande terapi och drömmar i processorienterad behandling. Anlitad att skapa och genomföra ledarskapskurser i Sverige och internationellt. Startade upp och ansvarade för SFKH steg1utbildning i psykoterapi, fyra legitimationsgrundande
utbildningar för psykoterapeuter samt fem omgångar Handledar- och lärarutbildning. Publicerat kliniska artiklar om utmattning, depression, IBS, hypnos som konstart, diagnostik, evidensbegreppet, m.m. Författat tre böcker och är medförfattare i flera. Bl.a. Handbook of Clinical Hypnosis, 2024.

KURSANMÄLAN
Skickas till g.skarman@humanik.se . Anmälan blir bindande efter inbetald anmälningsavgift, 800:-

LITTERATUR
Porges Stephen: Polvagal Theory
Porges Stephen: Polyvagal Safety
Porges Sephen, Dana, Deb: Clinical Applications of the Polyvagal Theory
Rollin MC Craty, Shaffer: Heart Rate Variability: New Perspectives on Physiological Mechanisms,
Assessment of Self-regulatory Capacity, and Health Risk, Global Advances in Health and Medicine
2015
Rollin Mc Crathy: New Frontiers in Heart Rate Variability and Social Coherence Research: Techniques,
Technologies And Implications for Improving Group Dynamics and Outcomes, Frontiers in Public
Health 2019
European Heart Journal 1996,17.: Heart rate variability Standards of measurement, physiological
interpretation, and clinical use, Task Force of The European Society of Cardiology and The North
American Society of Pacing and Electrophysiology
P. Lehrer, R. Gevirtz: Heartrate variability biofeedback: How and why does it work?, Frontiers in
Psychology, 2014